A computer is a programmable electronic machine used to store, retrieve, and process data. They are used to type documents, send e-mail, play games, browse the Internet, create presentations, event invitations, and listen to music or watch videos.
#1. What is the full form ATM? / ATM का फुल फॉर्म क्या है?
A. Automated Teller Machine
B. Auto Teller Machine
C. Access Telegram Machine
D. Automatically Teller Machine
Answer : A. Automated Teller Machine
#2. The Java is a programming language? / जावा एक प्रोग्रामिंग भाषा है?
A. First-generation
B. Second-generation
C. High-level
D. Low-level
Answer : C. High-level
#3. Data or instructions used to run a computer is called? / कंप्यूटर चलाने के लिए उपयोग किए जाने वाले डेटा या निर्देशों को कहा जाता है?
A. Software
B. Hardware
C. Peripheral
D. CPU
Answer : A. Software
#4. Devices by which the results obtained from the computer are called _______ devices? / वे उपकरण जिनके द्वारा कम्प्यूटर से प्राप्त परिणामों को प्राप्त किया जाता हैं _______ डिवाइसेज कहलाती हैं?
A. Input devices / इनपुट डिवाइस
B. Output devices / आउटपुट डिवाइस
C. Indirect devices / इनडाइरेक्ट डिवाइस
D. None of these / इनमें से कोई नहीं
Answer : B. Output devices / आउटपुट डिवाइस
#5. What is the full form of CRT? / CRT का पूर्ण रूप क्या है?
A. Cathode Ray Tube
B. Cactius Resolution Tube
C. Calculating Resolution Television
D. Calculating Ray Television
Answer : A. Cathode Ray Tube
#6. What is the full form of CU? / CU का पूर्ण रूप क्या है?
A. Correct Unit
B. Control Unit
C. Cancel Unit
D. Code Unit
Answer : B. Control Unit
#7. Which of the following is smallest in size? / निम्नलिखित में से कौन आकार में सबसे छोटा है?
A. Palmtop
B. Notebook
C. Desktop
D. Laptop
Answer : A. Palmtop
#8. Which of the following is the first computer? / निम्नलिखित में से कौन पहला कंप्यूटर है?
A. Abacus
B. Napier bones
C. Slide rule
D. Pascaline
Answer : A. Abacus
#9. Which of the following is primary memory? / निम्नलिखित में से कौन सी प्राथमिक मेमोरी है?
A. RAM
B. Floppy Disk
C. Hard disk
D. Optical disk
Answer : A. RAM
#10. Which of the following categories of computer languages is directly understood by the computers? / कंप्यूटर भाषाओं की निम्नलिखित श्रेणियों में से कौन सी कंप्यूटर द्वारा सीधे समझ में आती है?
A. Assembly language
B. High-level language
C. Machine language
D. Visual language
Answer : C. Machine language
#11. A person is called computer literate if he\she is just able to? / "एक व्यक्ति को कंप्यूटर साक्षर कहा जाता है, यदि वह सिर्फ?
A. Run need - based applications
B. Create anti-virus software
C. Write programs
D. Hack other computers
Answer : A. Run need - based applications
#12. Example of super computer is? / सुपर कंप्यूटर का उदाहरण है?
A. CRAY-2
B. CRAY XMP-24
C. Tianhe-2
D. All of the above / ऊपर के सभी
Answer : D. All of the above / ऊपर के सभी
#13. The complete form of 'IC' in electronics is? / इलेक्ट्रॉनिक्स में 'IC' का पूर्ण रूप है?
A. Internal circuit
B. Independent circuit
C. Integrated circuit
D. Inbuilt circuit
Answer : C. Integrated circuit
#14. Which is the following is equivalent to 2 Gigabytes? / निम्नलिखित में से कौन सा 2 गीगाबाइट के बराबर है?
A. 1024 Megabytes
B. 20480 Kilobytes
C. 204800 Kilobytes
D. 2048 Megabytes
Answer : D. 2048 Megabytes
#15. Reusable optical storage will typically have the acronym........? / पुन: प्रयोज्य ऑप्टिकल भंडारण आमतौर पर परिचित होगा ........?
A. CD
B. DVD
C. ROM
D. RW
Answer : D. RW
#16. The output displayed by the computer moniter is called? / कंप्यूटर मॉनीटर द्वारा प्रदर्शित आउटपुट को कहा जाता है?
A. Soft copy
B. Hard copy
C. Colour copy
D. Dry copy
Answer : A. Soft copy
#17. Which of the following is the largest unit of storage? / निम्नलिखित में से कौन सी भंडारण की सबसे बड़ी इकाई है?
A. MB
B. TB
C. KB
D. GB
Answer : B. TB
#18. Which of the following option is an alternate name for a combination of four bits? / निम्नलिखित में से कौन सा विकल्प चार बिट्स के संयोजन के लिए एक वैकल्पिक नाम है?
A. Bit
B. Nibble
C. Byte
D. Digit
Answer : B. Nibble
#19. "A device that provides emergency power to your computer, conditions the voltage, and protects against power surges is called a ............? / "एक उपकरण जो आपके कंप्यूटर को आपातकालीन शक्ति प्रदान करता है, वोल्टेज की एस्टीर देता है, और बिजली की वृद्धि से बचाता है ............ कहा जाता है?
A. PSU = Power Supply Unit
B. USP = Universal Surge Protector
C. UPPS = Universal Power Protection
D. UPS = Uninterruptible Power
Answer : D. UPS = Uninterruptible Power
#20. Which of the following is output device? / निम्नलिखित में से कौन सा आउटपुट डिवाइस है?
A. Keyboard
B. Mouse
C. Monitor
D. Microphone
Answer : C. Monitor
Keyword : introduction of computer,computer basics,introduction of computer in hindi,computer introduction,computer,introduction to computers,introduction to computer,introduction to computers notes,introduction to computer programming,introduction to computers lecture,introduction to computers quizlet,introduction to computers answers,introduction to computers lessons,computer fundamentals,introduction to computers for beginners,computer mcq,computer mcq for competitive exams,computer mcq in hindi,computer mcq questions,top 100 mcq questions of computer,computer,computer gk,fundamental of computer mcq,computer mcq question in english,important computer mcq,computer fundamental mcq,computer introduction,top 70+ introduction to computer mcq questions and answers,fundamental of computer,computer mcq question,introduction to computer mcq,introduction of computer,computer quiz,computer quiz questions,computer quiz for competitive exams,computer quiz competition,computer quiz for class 4,computer quiz for class 3,introduction to computer,computer gk,computer quiz bee,computer quiz for kids,introduction to computer hardware quiz,computer quiz for class 2,computer quiz in english,computer quiz for class 5,quiz on introduction to computer hardware,computer science,generations of computer quiz,quiz questions of computer