MS Word Processing Questions Set 4 - Ten GK Facts



MS Word is a word processor developed by Microsoft. Used to make professional-quality documents, letters, reports, etc. It has advanced features which allow you to format and edit your files and documents in the best possible way.

#1. What is the maximum scale percentage in the scale drop down box? / स्केल ड्रॉप डाउन बॉक्स में अधिकतम स्केल प्रतिशत कितना होता है? 

A. 100 
B. 200 
C. 300 
D. 500

Answer : B. 200

#2. What is undo's shortcut key? / अनडू की शॉर्टकट कुंजी क्या है? 

A. Ctrl + U 
B. Ctrl + Shift + U 
C. Ctrl + Z 
D. Ctrl + Shift + Z

Answer : C. Ctrl + Z 

#3. What is the shortcut key you can press to create a copyright symbol ©? / कॉपीराइट चिह्न © बनाने के लिए आप कौन सी शॉर्टकट कुंजी दबा सकते हैं? 

A. Ctrl + Shift + C 
B. Ctrl + C 
C. Alt + Ctrl + C 
D. Alt + C

Answer : C. Alt + Ctrl + C 

#4. Which menu character in Ms Word can change the size and typeface? / Ms Word में कौन सा मेनू करैक्टर का आकार और टाइपफेस बदल सकता है? 

A. Status Bar 
B. Home Tab 
C. Standard toolbar 
D. View

Answer : B. Home Tab 

#5. What is the shortcut key to open the "Insert Hyperlink" box in a document? / किसी डॉक्यूमेंट में "इन्सर्ट हाइपरलिंक" बॉक्स को ओपन करने के लिए शॉर्टकट कुंजी क्या है? 

A. Ctrl + H 
B. Ctrl + L 
C. Ctrl + K 
D. Ctrl + N

Answer : C. Ctrl + K 

#6. Which of the following is MS Word software? / निम्नलिखित में से MS Word कौन सा सॉफ्टवेयर है? 

A. Spreadsheet Software 
B. Presentation Software 
C. Word Processing Software 
D. Notepad Software

Answer : C. Word Processing Software 

#7. In MS Word, when you open a new blank documents the default document name is? / ऍम एस वर्ड में जब आप एक नया रिक्त दस्तावेज़ खोलते हैं तो डिफ़ॉल्ट दस्तावेज़ नाम होता है? 

A. Untitled 1 
B. Document 1 
C. Book 1 
D. None of these

Answer : B. Document 1 

#8. By which line do spelling mistakes appear? / वर्तनी की गलतियाँ किस लाइन द्वारा दिखाई देती हैं? 

A. Blue wavy line 
B. Red wavy line 
C. Green wavy line 
D. None of these

Answer : B. Red wavy line 

#9. Which of the following is not a font style? / निम्नलिखित में से कौन फ़ॉन्ट स्टाइल नहीं है? 

A. Bold 
B. Italic 
C. Underline 
D. Superscript

Answer : D. Superscript
Tags: