MS Word is a word processor developed by Microsoft. Used to make professional-quality documents, letters, reports, etc. It has advanced features which allow you to format and edit your files and documents in the best possible way.
#1. Which of the following are minimum and maximum zoom size in MS-Office? / MS-Office में निम्न में से कौन सा न्यूनतम और अधिकतम ज़ूम आकार है?
A. 10 - 100
B. 10 - 500
C. 10 - 1668
D. 10 - 255
Answer : B. 10 - 500
#2. Which of the following is used to displays document vertically? / निम्नलिखित में से किसको दस्तावेज़ को लंबवत प्रदर्शित करने के लिए उपयोग किया जाता है?
A. Landscape
B. Marco
C. Template
D. Portrait
Answer : D. Portrait
#3. Which ribbon menu does the table contain in MS Word? / MS Word में टेबल किस रिबन मेनू में होता है?
A. Home
B. View
C. Insert
D. Page Layout
Answer : C. Insert
#4. How many views does MS Word contain? / MS Word में कितने व्यू होते है?
A. 3
B. 4
C. 6
D. 5
Answer : D. 5
#5. What is the shortcut key to open the dialog box? / ओपन बॉक्स खोलने के लिए शॉर्टकट कुंजी क्या है?
A. Ctrl + F2
B. Ctrl + D
C. Ctrl + P
D. Ctrl + F12
Answer : D. Ctrl + F12
#6. Which of the following is not a type page margin? / निम्नलिखित में से कौन एक प्रकार का पेज मार्जिन नहीं है?
A. Left
B. Right
C. Center
D. Top
Answer : C. Center
#7. What is the shortcut key you can press to make a copyright symbol? / वो शॉर्टकट कुंजी क्या है जिसे आप कॉपीराइट प्रतीक बनाने के लिए दबा सकते हैं?
A. Ctrl + C
B. Alt + Ctrl + C
C. Shift + C
D. Ctrl + Shift + C
Answer : B. Alt + Ctrl + C
#8. In Ms Word, which of the following can be used to create envelopes and labels for mail merges? / Ms Word में, मेल मर्ज के लिए लिफाफे और लेबल बनाने के लिए निम्नलिखित में से किसका उपयोग किया जा सकता है?
A. Reference tab
B. Insert tab
C. Mailings tab
D. Review tab
Answer : C. Mailings tab
#9. In Ms Word the space left between the margin and start of a paragraph is called? / Ms Word में एक पैराग्राफ के मार्जिन और स्टार्ट के बीच में छोड़ा गया स्पेस कहा जाता है?
A. Spacing
B. Gutter
C. Alignment
D. Indentation
Answer : D. Indentation
#10. In Ms Word, how many inches is the font size of 36 points? / Ms Word में ,36 पॉइंट का फॉन्ट साइज कितने इंच के बराबर होता है?
A. 0.125
B. 0.15
C. 1
D. 0.5
Answer : D. 0.5