MS Word Processing Questions Set 2 - Ten GK Facts



MS Word is a word processor developed by Microsoft. Used to make professional-quality documents, letters, reports, etc. It has advanced features which allow you to format and edit your files and documents in the best possible way.

#1. In MS word, clicking simultaneously three times in a paragraph will select? / एमएस वर्ड में, एक पैराग्राफ में एक साथ तीन बार क्लिक करने से चयन होगा? 

A. The whole paragraph / पूरा पैराग्राफ 
B. The first sentence of the paragraph / पैराग्राफ का पहला वाक्य 
C. The first word of the paragraph / पैराग्राफ का पहला शब्द 
D. The last sentence of the paragraph / पैराग्राफ का अंतिम वाक्य

Answer : A. The whole paragraph / पूरा पैराग्राफ 

#2. Which Shortcut key to open a new document is? / नया दस्तावेज़ खोलने के लिए कौन सी शॉर्टकट कुंजी है? 

A. Ctrl + N 
B. Alt + N 
C. Ctrl + F 
D. Alt + Ctrl + F

Answer : A. Ctrl + N 

#3. What is the shortcut key to print any document? / किस भी डॉक्यूमेंट को प्रिंट करने के लिए शॉर्टकट कुंजी कौन सी होती है? 
A. Alt + P 
B. Ctrl + P 
C. Ctrl + Shift + P 
D. Shift + P

Answer : B. Ctrl + P 

#4. To increase font size which of the following shortcut is used? / फ़ॉन्ट आकार बढ़ाने के लिए निम्न में से किस शॉर्टकट का उपयोग किया जाता है? 

A. Ctrl + J 
B. Ctrl + R 
C. Ctrl + B 
D. Ctrl + ]

Answer : D. Ctrl + ]

#5. In MS Word Ctrl + i is the used? / MS Word Ctrl + i का उपयोग किया जाता है? 

A. Bold 
B. Find 
C. Italic 
D. Search

Answer : C. Italic 

#6. What type of file is created in a word processing program? / वर्ड प्रोसेसिंग प्रोग्राम में किस प्रकार की फाइल बनाई जाती है? 

A. Database file 
B. Worksheet file 
C. Storage file 
D. Document file

Answer : D. Document file

#7. Which key should be press to start a new paragraph in Ms Word? / Ms Word में एक नया पैराग्राफ शुरू करने के लिए कौन सी कुंजी दबानी चाहिए? 

A. Down Cursor Key 
B. Enter Key 
C. Shift +Enter 
D. Ctrl + Enter

Answer : B. Enter Key 

#8. Which of the following menu bars is not an option in MS Word? / MS Word में निम्नलिखित में से कौन सा मेनू बार एक विकल्प नहीं है? 

A. Internet 
B. Insert 
C. Home 
D. Page Layout

Answer : A. Internet 

#9. Which of the following keyboard shortcuts is used to select all the contents of a document in MS Word? / MS Word में किसी डॉक्यूमेंट के सभी कंटेंट का चयन करने के लिए निम्मिलिखित में से किस की-बोर्ड शॉर्टकट का उपयोग किया जाता है? 

A. Ctrl + B 
B. Ctrl + C 
C. Ctrl + S 
D. Ctrl + A

Answer : D. Ctrl + A

#10. Which of the following keyboard shortcuts opens the dialog box window in MS-Word? / MS-Word में निम्नलिखित में से कौन सा की-बोर्ड शॉर्टकट फ़ॉन्ट डायलॉग बॉक्स विंडो खोलता है? 

A. Alt + T 
B. Ctrl + D 
C. Alt + D 
D. Ctrl + Alt + D

Answer : B. Ctrl + D 
Tags: