MS Word Processing Questions Set 1 - Ten GK Facts



MS Word is a word processor developed by Microsoft. Used to make professional-quality documents, letters, reports, etc. It has advanced features which allow you to format and edit your files and documents in the best possible way.

#1. Which key is used to move to the beginning of the line? / लाइन की शुरुआत में जाने के लिए किस कुंजी का उपयोग किया जाता है? 

A. Pageup 
B. Home 
C. Enter 
D. End

Answer : B. Home 

#2. What is said to make changes to a document? / किसी दस्तावेज़ में परिवर्तन करने को कहा जाता है? 

A. Creating 
B. Editing 
C. Modifying 
D. None of these

Answer : B. Editing 

#3. Which element of a document can be coloured? / दस्तावेज़ के किस तत्व को रंगीन किया जा सकता है? 

A. Table 
B. Text 
C. Graphics 
D. All elements

Answer : D. All elements

#4. What is the name given to a document? / किसी दस्तावेज को दिया गये नाम को क्या कहा जाता है? 

A. File name 
B. Program 
C. Record 
D. Data

Answer : A. File name 

#5. Which key is used to delete the characters to the left of the cursor? / कर्सर के बाईं ओर वर्णों को हटाने के लिए किस कुंजी का उपयोग किया जाता है? 

A. Delete 
B. Backspace 
C. Enter 
D. ESC

Answer : B. Backspace

#6. What is the file extension in MS Word? / MS Word में फ़ाइल का एक्सटेंशन क्या होता है? 

A. .docx 
B. .pptx 
C. .xlsx 
D. .exe

Answer : A. .docx 

#7. Shortcut for select all in MS word? / एमएस वर्ड में सभी का चयन करने के लिए शॉर्टकट? 

A. Ctrl + A 
B. Shift + A 
C. Ctrl + S 
D. None of these

Answer : A. Ctrl + A 

#8. Ctrl + X is a keyboard shortcut used for? / Ctrl + X एक कीबोर्ड शॉर्टकट है जिसका उपयोग किस के लिए किया जाता है? 

A. Copy 
B. Paste 
C. Cut 
D. Delete

Answer : C. Cut 

#9. Which of the following keyboard shortcuts opens the Save As option in MS-Word? / निम्नलिखित में से कौन सा की-बोर्ड शॉर्टकट MS-Word में सेव ऐज विकल्प खोलता है? 

A. F8 
B. F9 
C. F12 
D. F11

Answer : C. F12 

#10. What is the maximum font size that can be manually set in MS Word? / MS Word में मैनुअल रूप से अधिकतम कितनी फ़ॉन्ट साइज सेट की जा सकती है? 

A. 1021 
B. 255 
C. 1638 
D. 1800

Answer : C. 1638 
Tags: