Computer Operating System Question Set 4 - Ten GK Facts



An Operating System is the interface between the computer hardware and the end-user. Processing of data, running applications, file management and handling the memory is all managed by the computer OS. Windows, Mac, Android etc.

#1. Which of the following work cannot be done via disk cleanup? / डिस्क क्लीनअप के माध्यम से निम्नलिखित में से कौन सा काम नहीं किया जा सकता है? 

A. Remove temporary web file 
B. Remove temporary windows file 
C. Empty the recycle bin 
D. Change power options

Answer : D. Change power options

#2. The utility used to increase the speed of programs is called? / कार्यक्रमों की गति बढ़ाने के लिए उपयोग की जाने वाली उपयोगिता को कहा जाता है? 

A. Disk defragmenter 
B. Disk cleanup 
C. Disk formatter 
D. None of these

Answer : A. Disk defragmenter 

#3. File extension are used in order to ......? / ...... के लिए फ़ाइल एक्सटेंशन का उपयोग किया जाता है? 

A. Name the file 
B. Ensure the file 
C. Identify the type 
D. Identify the file type

Answer : D. Identify the file type

#4. The ........ tells the computer how to use its components? / ........ कंप्यूटर को उसके घटकों का उपयोग करने का तरीका बताता है? 

A. Utility 
B. Network 
C. Operating system 
D. Mother board

Answer : C. Operating system 

#5. Technology no longer protected by copyright available to everyone, is considered to be? / प्रौद्योगिकी जो अब सभी के लिए उपलब्ध है तथा कॉपीराइट द्वारा संरक्षित नहीं है, को माना जाता है? 

A. Proprietary 
B. Open 
C. Experimental 
D. In the public domain

Answer : B. Open 

#6. Which of the following characters is allowed in a windows file name of folder? / निम्नलिखित में से कौन सा वर्ण फ़ोल्डर के एक विंडोज़ फ़ाइल नाम में अनुमति है? 

A. : 
B. ? 
C. - 
D. >

Answer : C. - 

#7. Software instruction intended to satisfy a user specific processing needs are called? / उपयोगकर्ता के विशिष्ट प्रसंस्करण आवश्यकताओं को संतुष्ट करने के उद्देश्य से सॉफ्टवेयर निर्देश कहा जाता है? 

A. System software 
B. Micro computer 
C. Documentation 
D. Application

Answer : D. Application

#8. Which of the following is a/are GUI based operating system? / निम्नलिखित में से कौन GUI आधारित ऑपरेटिंग सिस्टम है? 

A. MS DOS 
B. MS windows 
C. Unix 
D. Linux

Answer : B. MS windows 

#9. Which of the following is a graphical package? / निम्नलिखित में से कौन सा एक ग्राफिकल पैकेज है? 

A. Corel draw 
B. MS Excel 
C. MS Word 
D. Ms Power Point

Answer : A. Corel draw 

#10. Constantly running system-program processes are known as? / लगातार चल रहे सिस्टम-प्रोग्राम प्रक्रियाओं के रूप में जाना जाता है? 

A. Daemons 
B. Processes 
C. Process Block 
D. Process control block

Answer : A. Daemons 

#11. Ctrl, Shift and Alt are called? / Ctrl, Shift और Alt को कहा जाता है? 

A. Adjustment keys 
B. Function keys 
C. Modifier keys 
D. Alphanumeric keys

Answer : C. Modifier keys 

#12. Which option is used to move folder from 'D' drive to 'E' drive? / फ़ोल्डर को 'D' ड्राइव से 'E' ड्राइव पर ले जाने के लिए किस विकल्प का उपयोग किया जाता है? 

A. Copy from D drive and paste to E drive 
B. Cut from D drive and paste to E drive 
C. Delete from D drive and paste to E drive 
D. Find from D drive and paste to E drive

Answer : B. Cut from D drive and paste to E drive 

#13. Which file extension is used for binary files? / बाइनरी फ़ाइलों के लिए किस फ़ाइल एक्सटेंशन का उपयोग किया जाता है? 

A. .BAK 
B. .BAT 
C. .BAF 
D. .BIN

Answer : D. .BIN

#14. The language that the computer can understand and execute is called? / वह भाषा जिसे कंप्यूटर समझ सकता है और निष्पादित कर सकता है, उसे कहा जाता है? 

A. Machine Language 
B. Application Software 
C. System Program 
D. Windows Language

Answer : A. Machine Language 

#15. GUI is used as an interface between __________? / GUI का उपयोग __________ के बीच इंटरफेस के रूप में किया जाता है? 

A. Hardware And Software 
B. Man And Machine 
C. Software And User 
D. Computer And User

Answer : C. Software And User 

#16. An image composed of ________? / ______________ से बनी एक छवि? 

A. Pels 
B. Pixels 
C. Dots 
D. All of these

Answer : D. All of these

#17. What is the full form of PGA graphics card? / पीजीए ग्राफिक्स कार्ड का पूर्ण रूप क्या है? 

A. Professional Graphics Array 
B. Portal Graphics Array 
C. Personal Graphics Array 
D. Public Giga Array

Answer : A. Professional Graphics Array

#18. By default, Windows 10 automatically when the battery saver feature on when the battery charge of a laptop falls below which of the following? / डिफ़ॉल्ट रूप से, विंडोज 10 स्वचालित रूप से जब बैटरी सेवर की सुविधा तब होती है जब लैपटॉप का बैटरी चार्ज निम्न में से किस पर गिरता है? 

A. 20 % 
B. 10 % 
C. 5 % 
D. 15 %

Answer : A. 20 % 

#19. Which of the following is a windows features that enables the computer to use a USB flash drive as memory expansion device? / निम्न में से कौन-सी एक विंडोज़ विशेषताएँ हैं जो कंप्यूटर को मेमोरी विस्तार डिवाइस के रूप में USB फ्लैश ड्राइव का उपयोग करने में सक्षम बनाती है? 

A. SuperFetch 
B. ReadyBoost 
C. SmartResponse 
D. EMD

Answer : B. ReadyBoost 

#20. The windows 10 store app is linked to which of the following? / विंडोज़ 10 स्टोर ऐप निम्न में से किससे जुड़ा हुआ है? 

A. The user's library account 
B. The local computer account 
C. The administrator account 
D. The user's microsoft account

Answer : D. The user's microsoft account

#21. Surendra is running windows 10. He displays the start menu and then presses the UP arrow an Enter. What is displayed? / सुरेंद्र विंडोज़ चला रहे हैं। वह स्टार्ट मेन्यू प्रदर्शित करते हैं और वे UP एरो एन्टर दबाते हैं? 

A. The all apps menu 
B. The file explorer 
C. Microsoft edge 
D. The shutdown menu

Answer : A. The all apps menu 

#22. Which desktop feature has been included in windows 10 that was omitted from windows 8? / विंडोज़ 10 में कौन से डेस्कटॉप फ़ीचर को शामिल किया गया है जो विंडोज़ 8 से छोड़ा गया था? 

A. Start menu 
B. Gadgets 
C. Recycle bin 
D. Search via the windows key

Answer : A. Start menu 

#23. In windows 10, what is the shortcut key to take a screen short of entire display and save? / विंडोज़ 10 में, पूरे डिस्प्ले की स्क्रीन शॉर्ट लेने और बचाने के लिए शॉर्टकट कुंजी क्या है? 

A. Windows key + Prstcr 
B. Shift + Prtscr 
C. Alt + Prtscr 
D. Ctrl + Prtscr

Answer : A. Windows key + Prstcr 

#24. Windows 10 was launched in which year? / विंडोज 10 को किस वर्ष में लॉन्च किया गया था? 

A. 2012 
B. 2014 
C. 2015 
D. 2013

Answer : C. 2015 

#25. Windows 10 belongs to which family of windows? / विंडोज 10 का संबंध विंडोज के किस परिवार से है? 

A. Windows Ap 
B. Windows NET 
C. Windows NT 
D. Windows 9X

Answer : C. Windows NT 

Keyword : operating system,types of operating system,what is operating system,operating systems,operating system tutorial,best operating system,operating system in computer,introduction to operating system,operating system notes,operating system basics,operating system in hindi,operating system lectures,operating system concepts,functions of operating system,gate operating system,operating systems,operating system,advanced operating systems,operating system quiz,operating system structure quiz,quiz on operating system,operating systems quiz,quiz on operating systems,operating system mcq,computer system organization quiz,introduction to operating systems quiz,quiz on introduction to operating systems,linux operating system quiz,operating system mcq quiz,operating system mcq questions,operating system tutorial,operating system mcq,operating system,operating system mcq questions and answers,operating system mcq questions,operating system mcqs for competitive exams,operating system mcqs,operating system in computer,operating system mcq quiz,operating system mcq with answers,operating system mcq for competitive exams,operating system mcq questions with answer,operating system mcq questions and answers aktu,operating system kya hai,disk operating system mcq