Computer Operating System Questions Set 3 - Ten GK Facts



An Operating System is the interface between the computer hardware and the end-user. Processing of data, running applications, file management and handling the memory is all managed by the computer OS. Windows, Mac, Android etc.

#1. Which one of the following is not valid file system in windows? / निम्न में से कौन सा विंडोज़ में मान्य फाइल सिस्टम नहीं है? 

A. NTFS 
B. exFAT 
C. FAT8 
D. FAT32

Answer : C. FAT8 

#2. Windows -10 is a propriety software owned by? / विंडोज -10 एक मालिकाना सॉफ्टवेयर है जिसके________ स्वामित्व में है? 

A. IBM 
B. Microsoft 
C. Apple 
D. Intel

Answer : B. Microsoft

#3. Which of the following function keys is used to launch boot option menu in windows - 10? / निम्न में से कौन सी फ़ंक्शन कुंजियों का उपयोग विंडोज़ 10 में बूट विकल्प मेनू लॉन्च करने के लिए किया जाता है? 

A. F9 
B. F10 
C. F5 
D. F8

Answer : D. F8

#4. Which of the following shortcut keys is used to open run program windows? / रन प्रोग्राम विंडो खोलने के लिए निम्नलिखित में से किस शॉर्टकट कीज़ का उपयोग किया जाता है? 

A. Ctrl + R 
B. Alt + R 
C. Win + R 
D. Ctrl + Shift + R

Answer : C. Win + R

#5. In which of the following modes, a computer operates with limited functionalities? / निम्न में से किस मोड में, एक कंप्यूटर सीमित कार्यक्षमता के साथ संचालित होता है? 

A. Safe mode 
B. Private mode 
C. Public mode 
D. Protected mode

Answer : A. Safe mode 

#6. Which of the following statements is false? / निम्न कथनों में से कौन से गलत हैं? 

A. A software is a collection of program data 
B. Operating system is a system software 
C. Antivirus is a utility software 
D. Ms Dos is an example of application software

Answer : D. Ms Dos is an example of application software

#7. Which of the following key combinations is used to close an open windows in windows? / निमिन्लिखित से किस कुंजी संयोजन का उपयोग विंडोज में खुली विंडोज को बंद करने के लिए किया जाता है?

A. Ctrl + F4 
B. Alt + F4 
C. Ctrl + Alt 
D. Shift + W

Answer : B. Alt + F4 

#8. What is the shortcut key to display windows Task Manager? / विंडोज़ टास्क मैनेजर प्रदर्शित करने के लिए शॉर्टकट कुंजी क्या है? 

A. Ctrl + Shift + Del 
B. Ctrl + Alt + Del 
C. Ctrl + Tab + Del 
D. Ctrl + Tab + Shift

Answer : B. Ctrl + Alt + Del 

#9. Which of the following is not a valid version of windows operating system? / निम्न में से कौन विंडोज़ ऑपरेटिंग सिस्टम का वैध संस्करण नहीं है? 

A. Windows XP 
B. Windows 2019 
C. Windows 8 
D. Windows 7

Answer : B. Windows 2019 

#10. Which of the following is a shortcut key to switch between the open tabs of a browser? / निम्नलिखित में से कौन सा एक ब्राउज़र के खुले टैब के बीच स्विच करने के लिए एक शॉर्टकट कुंजी है? 

A. Ctrl + Tab 
B. Alt + Tab 
C. Win + Tab 
D. Shift + Tab

Answer : A. Ctrl + Tab 

#11. The process of erasing all contents of a disk is called? / डिस्क की सभी सामग्रियों को मिटाने की प्रक्रिया को क्या कहा जाता है? 

A. Wipng 
B. Removing 
C. Cleaning 
D. Formatting

Answer : D. Formatting

#12. What is the full form of GUI? / GUI का पूर्ण रूप क्या है? 

A. Graphical User Interface 
B. Graphical User Interpreter 
C. Graphical User Interpreter 
D. Group User Interface

Answer : A. Graphical User Interface 

#13. Windows -10 has ........ different editions? / विंडोज -10 में ........ विभिन्न संस्करण हैं? 

A. 5 
B. 10 
C. 8 
D. 9

Answer : A. 5 

#14. Which of the following editions of windows -10 contains the fewest features? / विंडोज़ -10 के निम्नलिखित संस्करणों में से किसमें सबसे कम विशेषताएं हैं? 

A. Enterpries 
B. Educations 
C. Home 
D. Pro

Answer : C. Home 

#15. Which of the following is a Freeware? / निम्नलिखित में से कौन सा एक फ्रीवेयर है? 

A. MS - Office 
B. Adobe's Acrobat Reader 
C. Sun Solaris 
D. Unix

Answer : B. Adobe's Acrobat Reader 

#16. The process of rebooting a computer through the menu option or the keystroke combinations is called? / मेनू विकल्प या कीस्ट्रोक संयोजनों के माध्यम से कंप्यूटर को रिबूट करने की प्रक्रिया को कहा जाता है? 

A. Defragmentation 
B. Hard boot 
C. Cold boot 
D. Warm boot

Answer : D. Warm boot

#17. A ........ is used to store related data, whereas a ....... is used to store files and subfolder? / A ........ का उपयोग संबंधित डेटा को स्टोर करने के लिए किया जाता है, जबकि ....... का उपयोग फ़ाइलों और सबफ़ोल्डर को स्टोर करने के लिए किया जाता है? 

A. file; folder 
B. folder ; file 
C. disk ;file 
D. buffer; file

Answer : A. file; folder 

#18. Which of the following is a proprietary operating system? / निम्नलिखित में से कौन सा एक मालिकाना ऑपरेटिंग सिस्टम है? 

A. React OS 
B. Ubuntu 
C. Free BSD 
D. Windows 7

Answer : D. Windows 7

#19. Which of the following is a computer program that blanks the screen or fills it with moving images or patterns when the computer is not in use? / निम्नलिखित में से कौन सा एक कंप्यूटर प्रोग्राम है जो स्क्रीन को खाली करता है या इसे चलती छवियों या पैटर्न से भरता है जब कंप्यूटर उपयोग में नहीं होता है? 

A. Screensaver 
B. Image scanner 
C. Desktop catcher 
D. Monitor reader

Answer : A. Screensaver 

#20. In windows OS to select all files inside a folder , which of the following shortcuts would be used? / एक फ़ोल्डर के अंदर सभी फ़ाइलों का चयन करने के लिए विंडोज़ O.S में, निम्न में से किस शॉर्टकट का उपयोग किया जाएगा? 

A. Ctrl + A 
B. Ctrl + Z 
C. Ctrl + Y 
D. Ctrl + F

Answer : A. Ctrl + A 

#21. Linux is an popular webserver set of program LAMP where 'A' stands for ..............? / लिनक्स प्रोग्राम LAMP का एक लोकप्रिय वेबसर्वर सेट है जहाँ 'A' का अर्थ .............. है? 

A. Apache 
B. Android 
C. Adobe 
D. Apple

Answer : A. Apache 

#22. "Disk cleanup tool" is a .......? / "डिस्क क्लीनअप टूल" एक ....... है? 

A. Antivirus 
B. Utility 
C. Compression tool 
D. Desktop publisher

Answer : B. Utility 

#23. Which of the following is Not a setup type in windows? / निम्न में से कौन सा विंडोज़ में सेटअप प्रकार नहीं है? 

A. Partial 
B. None of these 
C. Typical 
D. Custom

Answer : A. Partial 

#24. Which of the following is not a power option? / निम्नलिखित में से कौन एक पावर विकल्प नहीं है? 

A. Shutdown 
B. Sleep 
C. Hibernate 
D. Logout

Answer : D. Logout

#25. Which of the following is not an OS? / निम्नलिखित में से कौन OS नहीं है? 

A. Apache 
B. Android 
C. Linux 
D. Windows

Answer : A. Apache 

Keyword : operating system,types of operating system,what is operating system,operating systems,operating system tutorial,best operating system,operating system in computer,introduction to operating system,operating system notes,operating system basics,operating system in hindi,operating system lectures,operating system concepts,functions of operating system,gate operating system,operating systems,operating system,advanced operating systems,operating system quiz,operating system structure quiz,quiz on operating system,operating systems quiz,quiz on operating systems,operating system mcq,computer system organization quiz,introduction to operating systems quiz,quiz on introduction to operating systems,linux operating system quiz,operating system mcq quiz,operating system mcq questions,operating system tutorial,operating system mcq,operating system,operating system mcq questions and answers,operating system mcq questions,operating system mcqs for competitive exams,operating system mcqs,operating system in computer,operating system mcq quiz,operating system mcq with answers,operating system mcq for competitive exams,operating system mcq questions with answer,operating system mcq questions and answers aktu,operating system kya hai,disk operating system mcq