Computer Operating System Questions Set 2 - Ten GK Facts



An Operating System is the interface between the computer hardware and the end-user. Processing of data, running applications, file management and handling the memory is all managed by the computer OS. Windows, Mac, Android etc.

#1. What is the Windows + Shift + M shortcut used in the Windows operating system? / विंडोज़ ऑपरेटिंग सिस्टम में Windows + Shift + M शॉर्टकट किसके लिए इस्‍तेमाल किया जाता है? 

A. Restore the minimized windows 
B. Search Computer 
C. Search file or folder 
D. Open My computer

Answer : A. Restore the minimized windows 

#2. What is the shortcut key to cut from the following? / निम्नलिखित में से कट करने की शॉर्टकट कुंजी क्या है? 

A. Ctrl + S 
B. Ctrl + X 
C. Ctrl + C 
D. Ctrl + U

Answer : B. Ctrl + X 

#3. Memory management is an important function of OS? / मेमोरी प्रबंधन OS का एक महत्वपूर्ण कार्य है? 

A. True 
B. False

Answer : A. True 

#4. In the Windows operating system ___________ is the area of the main screen that appears after the computer is turned on and Windows logs on? / विंडोज़ ऑपरेटिंग सिस्टम में ___________ मुख्य स्क्रीन का एरिया होता है जो कंप्‍यूटर ऑन होने और विंडोज लॉग ऑन करने के बाद दिखता है? 

A. Taskbar 
B. Desktop 
C. Icon 
D. None of above

Answer : B. Desktop 

#5. In Unix , commands are case sensitive (character is upper or lower case does make a difference)? / यूनिक्स में, कमांड केस सेंसिटिव होते हैं (अक्षर अपर या लोअर केस में फर्क पड़ता है)? 

A. True 
B. False

Answer : A. True 

#6. The windows key will launch the start button? / विंडोज़ कुंजी स्टार्ट बटन को लॉन्च करेगी? 

A. True 
B. False

Answer : A. True 

#7. LINUX is an opensource operating system? / LINUX एक ओपनसोर्स ऑपरेटिंग सिस्टम है? 

A. True 
B. False

Answer : A. True 

#8. MEM and CLS are internal DOS commands? / एमईएम और सीएलएस आंतरिक डॉस कमांड है? 

A. True 
B. False

Answer : A. True 

#9. Operating system means? / ऑपरेटिंग सिस्टम का मतलब है? 

A. A set of program that controls the working of computer . 
B. way a computer operator works. 
C. Converting high level language. 
D. The way a floppy disk drive works.

Answer : A. A set of program that controls the working of computer .

#10. Shortcut keys to show desktop is? / डेस्कटॉप दिखाने के लिए शॉर्टकट कीज़ है? 

A. windows key + E 
B. windows key + W 
C. windows key + D 
D. Ctrl + O

Answer : C. windows key + D 

#11. Which of the mouse techniques is not used in windows? / विंडोज़ में कौन सी माउस तकनीक का उपयोग नहीं किया जाता है? 

A. Lifting 
B. Dragging 
C. Double clicking 
D. Clicking

Answer : A. Lifting 

#12. Shift + Del key in windows is used to? / विंडोज़ में Shift + Del कुंजी का उपयोग किया जाता है? 

A. To delete the selected item permanently without sending it to recyclebin. 
B. To copy the selected items . 
C. Rename the selected item 
D. To create shortcut of the selected

Answer : A. To delete the selected item permanently without sending it to recyclebin. 

#13. Windows + L key is used to? / Windows + L कुंजी का उपयोग किया जाता है? 

A. To lock the desktop 
B. Shut down 
C. Restart 
D. Log off

Answer : A. To lock the desktop 

#14. Shortcut key to Reboot the computer is? / कंप्यूटर को रिबूट करने के लिए शॉर्टकट कुंजी है? 

A. Ctrl + Alt + Del 
B. Ctrl + B + T 
C. Ctrl + C 
D. Ctrl + X

Answer : A. Ctrl + Alt + Del 

#15. To switch between programs in windows .......... keys are used? / विंडोज़ में कार्यक्रमों के बीच स्विच करने के लिए .......... कुंजियों का उपयोग किया जाता है? 

A. Alt + Tab 
B. Ctrl + Tab 
C. Shift + Tab 
D. Shift + Alt

Answer : B. Ctrl + Tab

#16. Move command is used to? / मूव कमांड का उपयोग किया जाता है? 

A. To move one or more files 
B. To rename directories 
C. Both (A) & (B) 
D. None of these

Answer : A. To move one or more files 

#17. Shortcut to open start menu is? / प्रारंभ मेनू खोलने के लिए शॉर्टकट है? 

A. Windows logo 
B. Windows logo + @ 
C. Windows logo + M 
D. Windows logo + F

Answer : A. Windows logo 

#18. When a computer starts and OS is loaded from the disk is called? / जब एक कंप्यूटर शुरू होता है और ओएस को डिस्क से लोड किया जाता है तो उसे कहा जाता है? 

A. Data compression 
B. Boot strap 
C. File transfer protocol 
D. GOPHER

Answer : B. Boot strap 

#19. Right clicking on windows desktop will? / विंडोज़ डेस्कटॉप पर राइट क्लिक करना होगा? 

A. Properties dialog box will open 
B. Context sensitive menu is seen 
C. Control panel opens 
D. All the open applications

Answer : A. Properties dialog box will open 

#20. How can shortcut on desktop run? / डेस्कटॉप पर शॉर्टकट कैसे चला सकते हैं? 

A. Double clicking on its shortcut 
B. Select open after right click 
C. Pressing enter after selecting the icon 
D. All of the above

Answer : D. All of the above

#21. Windows background screen where files, folders and programs are managed? / विंडोज बैकग्राउंड स्क्रीन जहां फाइल, फोल्डर और प्रोग्राम्स मैनेज किए जाते हैं? 

A. Background 
B. Desktop 
C. Wallpaper 
D. None of these

Answer : A. Background 

#22. what is done with the help of a folder? / एक फ़ोल्डर की मदद से क्या किया जाता है? 

A. Organize files on disk 
B. It ensure correct working of computer 
C. Name files 
D. Create a table of files

Answer : A. Organize files on disk 

#23. Which windows program is used to manage files and folders? / फ़ाइलों और फ़ोल्डरों को प्रबंधित करने के लिए किस विंडो प्रोग्राम का उपयोग किया जाता है? 

A. Accessories 
B. Control Panel 
C. Explorer 
D. Office

Answer : C. Explorer 

#24. Every computer must have a (n) ..... to facilitate the working of all its components and run other programs? / हर कंप्यूटर के पास अपने सभी घटकों के काम करने और अन्य कार्यक्रम चलाने की सुविधा के लिए (n) ..... होना चाहिए? 

A. Operating system 
B. Compiler 
C. Interpreter 
D. Utility software

Answer : A. Operating system 

#25. The shortcut key to pop-up windows shut down option is? / पॉप-अप विंडोज़ शट डाउन विकल्प की शॉर्टकट कुंजी है? 

A. Ctrl +F4 
B. Ctrl + Shift + F4 
C. Alt + F4 
D. Windows key + F4

Answer : C. Alt + F4 

Keyword : operating system,types of operating system,what is operating system,operating systems,operating system tutorial,best operating system,operating system in computer,introduction to operating system,operating system notes,operating system basics,operating system in hindi,operating system lectures,operating system concepts,functions of operating system,gate operating system,operating systems,operating system,advanced operating systems,operating system quiz,operating system structure quiz,quiz on operating system,operating systems quiz,quiz on operating systems,operating system mcq,computer system organization quiz,introduction to operating systems quiz,quiz on introduction to operating systems,linux operating system quiz,operating system mcq quiz,operating system mcq questions,operating system tutorial,operating system mcq,operating system,operating system mcq questions and answers,operating system mcq questions,operating system mcqs for competitive exams,operating system mcqs,operating system in computer,operating system mcq quiz,operating system mcq with answers,operating system mcq for competitive exams,operating system mcq questions with answer,operating system mcq questions and answers aktu,operating system kya hai,disk operating system mcq