Computer Operating System Questions Set 1 - Ten GK Facts



An Operating System is the interface between the computer hardware and the end-user. Processing of data, running applications, file management and handling the memory is all managed by the computer OS. Windows, Mac, Android etc.

#1. When a computer starts and OS is loaded from the disk is called? / जब कोई कंप्यूटर शुरू होता है और ओएस को डिस्क से लोड किया जाता है तो उसे कहा जाता है? 

A. Data compression 
B. Boot strap 
C. File transfer protocol 
D. Gopher

Answer : B. Boot strap 

#2. Linux is an application software? / लिनक्स एक एप्लीकेशन सॉफ्टवेयर है? 

A. True 
B. False

Answer : B. False

#3. Move command is used to? / मूव कमांड का उपयोग किया जाता है? 

A. to move one or more files 
B. to rename directories 
C. both (a) & (b) 
D. None of the above

Answer : A. to move one or more files 

#4. Which one of these users are given a free upgrade to windows 10? / इनमें से किस उपयोगकर्ता को विंडोज़ 10 में मुफ्त अपग्रेड दिया जाता है? 

A. Windows 7 and 8 
B. Windows 8 
C. All windows user 
D. None of these

Answer : A. Windows 7 and 8 

#5. Can we use two operating systems on one PC? / क्या हम एक पीसी पर दो ऑपरेटिंग सिस्टम यूज कर सकते है? 

A. Yes 
B. No

Answer : A. Yes 

#6. Which of the following features allow windows 10 to adopt to different devices type? / निम्न में से कौन सी विशेषताएँ विंडोज़ 10 को विभिन्न उपकरणों के प्रकारों को अपनाने की अनुमति देती हैं? 

A. Unify 
B. Hub 
C. Continuum 
D. Flexi

Answer : C. Continuum 

#7. What is the name of new built-in browser include in windows 10? / विंडोज़ 10 में शामिल नए अंतर्निहित ब्राउज़र का नाम क्या है? 

A. Super internet explorer pro 
B. Opera 
C. Edge 
D. Cortana

Answer : C. Edge 

#8. Using which of the following commands can we partition a hard drive? / निम्न में से किस कमांड के उपयोग से हम हार्ड ड्राइव को विभाजित कर सकते है ? 

A. mkfs 
B. fdisk 
C. fsck 
D. mount

Answer : B. fdisk 

#9. A new folder cannot be created on the desktop? / डेस्कटॉप पर एक नया फ़ोल्डर नहीं बनाया जा सकता है? 

A. True 
B. False

Answer : B. False

#10. To display or hide start menu in Windows operating system? / विंडोज ऑपरेटिंग सिस्टम में स्‍टार्ट मेनू को प्रदर्शित या छिपाने के लिए किस कुंजी का प्रोयग करते है? 

A. Windows + BREAK 
B. Windows + M 
C. Windows Key 
D. Windows + D

Answer : C. Windows Key 

#11. In Windows operating system CTRL + Windows + F shortcut is used for ____________? / विंडोज ऑपरेटिंग सिस्टम में CTRL+Windows + F शॉर्टकट ____________ के लिए इस्‍तेमाल किया जाता है? 

A. Search file 
B. Search Folder 
C. Search for computers 
D. Open My Computer

Answer : C. Search for computers 

#12. Shortcut to open start menu is? / स्टार्ट मेनू खोलने के लिए शॉर्टकट है? 

A. Window logo 
B. Window logo+ @ 
C. Window logo + M 
D. Window logo+ F

Answer : A. Window logo 

#13. Icons are graphical objects that represent the most commonly used applications? / आइकन, ग्राफिकल ऑब्‍जेक्‍ट होते है जो अधिक इस्तेमाल किए जाने वाले ऐप्‍लीकेशन को रिप्रेजेंट करते है? 

A. True 
B. False

Answer : A. True 

#14. _____________ to change the size of the desktop icon in the Windows operating system? / विंडोज ऑपरेटिंग सिस्टम में डेक्‍सटॉप आइकॉन कि साइज बदलने के लिए _____________? 

A. Shift + Mouse scroll wheel 
B. Ctrl + Mouse scroll wheel 
C. Alt + Mouse scroll wheel 
D. Alt + Shift + Mouse scroll wheel

Answer : B. Ctrl + Mouse scroll wheel 

#15. The windows 10 biometric login featured has been named? / विंडोज 10 बायोमेट्रिक लॉगिन का नाम दिया गया है? 

A. Windows bio 
B. Windows Instant 
C. Windows Hello 
D. Windows padlock

Answer : C. Windows Hello 

#16. Windows + R shortcut used for ____________ in Windows operating system? / विंडोज ऑपरेटिंग सिस्टम में Windows + R शॉर्टकट ____________ के लिए इस्‍तोमाल होता है? 

A. To Lock Keypad 
B. To Open Run Dialog Box 
C. Open Utility Manager 
D. Display Window Help

Answer : B. To Open Run Dialog Box 

#17. ___________ to minimize all windows in the Windows operating system? / विंडोज़ ऑपरेटिंग सिस्टम में सभी विंडोज को मिनीमाइज करने के लिए ___________? 

A. Windows + D 
B. Windows + Break 
C. Windows + M 
D. Windows Key

Answer : C. Windows + M 

#18. Linux operating systems have a core named as _____? / लिनक्स ऑपरेटिंग सिस्टम में कोर (Core) होता है,जिसका नाम______? 

A. Kernel / कर्नल 
B. Application / एप्लीकेशन 
C. System Software / सिस्टम सॉफ्टवेर 
D. Utility Software / यूटिलिटी एप्लीकेशन

Answer : A. Kernel / कर्नल 

#19. What was the final version of DOS? / DOS का अंतिम संस्करण कौन-सा था? 

A. 01 
B. 0 
C. 20 
D. 22

Answer : D. 22

#20. What is done with the help of a folder? / फोल्डर की सहायता से क्या किया जाता है? 

A. Organize files on desk 
B. It ensures correct working of computer 
C. Name files 
D. Create a table of files

Answer : A. Organize files on desk 

#21. Windows + L shortcut to ______________ in Windows operating system? / विंडोज ऑपरेटिंग सिस्टम में Windows + L शॉर्टकट ______________ के लिए इस्‍तेमाल होता है? 

A. Lock the Keypad 
B. Display Window Help 
C. Open Utility Manager 
D. Open Run Dialog box

Answer : A. Lock the Keypad 

#22. Windows + L key is used to? / Windows + L कुंजी का उपयोग किया जाता है? 

A. To lock desktop 
B. Shut down 
C. Restart 
D. Log off

Answer : A. To lock desktop

#23. The following shortcuts are used to cut something in the Windows operating system? / विंडोज़ ऑपरेटिंग सिस्टम में कुछ कट करने के लिए निम्न शॉर्टकट का इस्‍तेमाल होता है? 

A. Ctrl+V 
B. Ctrl+D 
C. Ctrl+X 
D. Ctrl+C

Answer : C. Ctrl+X 

#24. To switch between programs in windows ______ keys are used? / विंडोज़ में कार्यक्रमों के बीच स्विच करने के लिए ______ कुंजियों का उपयोग किया जाता है? 

A. ALT+TAB 
B. CTRL+TAB 
C. SHIFT+TAB 
D. SHIFT+ALT

Answer : A. ALT+TAB 

#25. To display the System Properties dialog box in the Windows operating system? / विंडोज ऑपरेटिंग सिस्टम में System Properties डायलॉग बॉक्‍स् डिस्‍प्‍ले करने के लिए? 

A. Windows + BREAK 
B. Windows + D 
C. Windows + M 
D. Windows Key

Answer : A. Windows + BREAK 

Keyword : operating system,types of operating system,what is operating system,operating systems,operating system tutorial,best operating system,operating system in computer,introduction to operating system,operating system notes,operating system basics,operating system in hindi,operating system lectures,operating system concepts,functions of operating system,gate operating system,operating systems,operating system,advanced operating systems,operating system quiz,operating system structure quiz,quiz on operating system,operating systems quiz,quiz on operating systems,operating system mcq,computer system organization quiz,introduction to operating systems quiz,quiz on introduction to operating systems,linux operating system quiz,operating system mcq quiz,operating system mcq questions,operating system tutorial,operating system mcq,operating system,operating system mcq questions and answers,operating system mcq questions,operating system mcqs for competitive exams,operating system mcqs,operating system in computer,operating system mcq quiz,operating system mcq with answers,operating system mcq for competitive exams,operating system mcq questions with answer,operating system mcq questions and answers aktu,operating system kya hai,disk operating system mcq