A computer is a programmable electronic machine used to store, retrieve, and process data. They are used to type documents, send e-mail, play games, browse the Internet, create presentations, event invitations, and listen to music or watch videos.
#1. An error in a computer is also known as? / कंप्यूटर में एक त्रुटि के रूप में भी जाना जाता है?
A. Debug
B. Bug
C. Cursor
D. None of these
Answer : B. Bug
#2. " A mouse trackball and joystick are examples of ..........."? / "एक माउस ट्रैकबॉल और जॉयस्टिक उदाहरण हैं ..........."?
A. Pointing devices
B. Pen input devices
C. Data collection devices
D. Multimedia devices
Answer : A. Pointing devices
#3. A person is called computer literate if he\she is just able to? / "एक व्यक्ति को कंप्यूटर साक्षर कहा जाता है, यदि वह सिर्फ?
A. Run need - based applications
B. Create anti-virus software
C. Write programs
D. Hack other computers
Answer : A. Run need - based applications
#4. If you want to improve the performance of your PC, you need to upgrade? / यदि आप अपने पीसी के परफॉरमेंस में सुधार करना चाहते हैं, तो आपको अपग्रेड करने की आवश्यकता है?
A. CPU
B. Moniter
C. Keyboard
D. None of these
Answer : A. CPU
#5. The four basic tasks performed by CPU are Fetch,........, Manipulate and output? / CPU द्वारा किए गए चार बुनियादी कार्य हैं Fetch, ........, Manipulate और आउटपुट?
A. Design
B. Decode
C. Disply
D. Regulate
Answer : B. Decode
#6. Program counter (PC) register stores the? / प्रोग्राम काउंटर (पीसी) रजिस्टर स्टोर करता है?
A. Address of the first memory block
B. Address of the last memory block
C. Address of the next instructions to be executed
D. Size of the primary memory
Answer : C. Address of the next instructions to be executed
#7. The complete form of 'IC' in electronics is? / इलेक्ट्रॉनिक्स में 'IC' का पूर्ण रूप है?
A. Internal circuit
B. Independent circuit
C. Integrated circuit
D. Inbuilt circuit
Answer : C. Integrated circuit
#8. ...........is a series if supercomputers designed and assembled by the Center for development of advanced computing (C-DAC) in Pune, India? / ........... एक श्रृंखला है यदि सुपर कंप्यूटर्स पुणे, भारत में उन्नत कंप्यूटिंग (सी-डैक) के विकास के लिए केंद्र द्वारा डिज़ाइन और इकट्ठा किया गया है?
A. PARAM
B. TITAN
C. SHAKTI
D. VIGYAN
Answer : A. PARAM
#9. Example of super computer is? / सुपर कंप्यूटर का उदाहरण है?
A. CRAY-2
B. CRAY XMP-24
C. Tianhe-2
D. All of the above / ऊपर के सभी
Answer : D. All of the above / ऊपर के सभी
#10. What is the full form OMR? / पूर्ण रूप ओएमआर क्या है?
A. Optical Mark Reader
B. Optical Marked Reading
C. Optical Moon Right
D. Optical Me Right
Answer : A. Optical Mark Reader
#11. Microphone is a? / माइक्रोफोन एक है?
A. Input device
B. Output device
C. Storage device
D. Both input and output device
Answer : A. Input device
#12. The resolution of a printer is measured? / प्रिंटर का रिज़ॉल्यूशन मापा जाता है?
A. Megabits
B. Hz
C. Dots per inch
D. Inches (diagonal)
Answer : C. Dots per inch
#13. The instruction about booting your system in? / आपके सिस्टम को बूट करने के बारे में निर्देश कहा रहते है?
A. RAM
B. BIOS
C. CPU
D. Registers
Answer : B. BIOS
#14. Speech synthesizer is a part of...........? / भाषण सिंथेसाइज़र ........... का एक हिस्सा है?
A. Arithmetic Logic Unit
B. Output Unit
C. Control Unit
D. Memory Unit
Answer : B. Output Unit
#15. "A device that provides emergency power to your computer, conditions the voltage, and protects against power surges is called a ............? / "एक उपकरण जो आपके कंप्यूटर को आपातकालीन शक्ति प्रदान करता है, वोल्टेज की एस्टीर देता है, और बिजली की वृद्धि से बचाता है ............ कहा जाता है?
A. PSU = Power Supply Unit
B. USP = Universal Surge Protector
C. UPPS = Universal Power Protection
D. UPS = Uninterruptible Power
Answer : D. UPS = Uninterruptible Power
#16. Full form of ASCII is? / ASCII का पूर्ण रूप है?
A. American Scientific Code for Interchange of Information
B. American Standard Code for Information Interchange
C. American Standard Code for Information Interchange
D. Altruistic Science Code For Information Interchange
Answer : C. American Standard Code for Information Interchange
#17. Full form of VDU ?
A. Voice decoder unit
B. Visual decoder unit
C. Visual display unit
D. Visual discount unit
Answer : C. Visual display unit
#18. What is the full form ATM? / ATM का फुल फॉर्म क्या है?
A. Automated Teller Machine
B. Auto Teller Machine
C. Access Telegram Machine
D. Automatically Teller Machine
Answer : A. Automated Teller Machine
#19. What is the full form of CU? / CU का पूर्ण रूप क्या है?
A. Correct Unit
B. Control Unit
C. Cancel Unit
D. Code Unit
Answer : B. Control Unit
#20. What is the work of shotcut key Ctrl + Shift + N? / शॉर्टकट की Ctrl + Shift + N का क्या काम है?
A. Delete Folder
B. New Folder
C. Rename
D. All of the above
Answer : B. New Folder
Keyword : introduction of computer,computer basics,introduction of computer in hindi,computer introduction,computer,introduction to computers,introduction to computer,introduction to computers notes,introduction to computer programming,introduction to computers lecture,introduction to computers quizlet,introduction to computers answers,introduction to computers lessons,computer fundamentals,introduction to computers for beginners,computer mcq,computer mcq for competitive exams,computer mcq in hindi,computer mcq questions,top 100 mcq questions of computer,computer,computer gk,fundamental of computer mcq,computer mcq question in english,important computer mcq,computer fundamental mcq,computer introduction,top 70+ introduction to computer mcq questions and answers,fundamental of computer,computer mcq question,introduction to computer mcq,introduction of computer,computer quiz,computer quiz questions,computer quiz for competitive exams,computer quiz competition,computer quiz for class 4,computer quiz for class 3,introduction to computer,computer gk,computer quiz bee,computer quiz for kids,introduction to computer hardware quiz,computer quiz for class 2,computer quiz in english,computer quiz for class 5,quiz on introduction to computer hardware,computer science,generations of computer quiz,quiz questions of computer