Introduction of Computer Question Set -3 - Ten GK Facts



Computer एक ऐसा Electronic Device है जो User द्वारा Input किये गए Data में प्रक्रिया करके सूचनाओ को Result के रूप में प्रदान करता हैं, अर्थात् Computer एक Electronic Machine है जो User द्वारा दिए गए निर्देशों का पालन करती हैं| इसमें डेटा को स्टोर, पुनर्प्राप्त और प्रोसेस करने की क्षमता होती है।

#1. The acronym ENIAC stands for? / संक्षिप्त नाम ENIAC है? 

A. Electronic Numerical Interpreter And Computer 
B. Electronic Numerical Isolator And Computer 
C. Electronic Numerical Integrator And Coder 
D. Electronic Numerical Integrator And Computer

Answer : D. Electronic Numerical Integrator And Computer

#2. What is the FORTRAN? / फोरट्रान क्या है? 

A. Machine language 
B. Assembly language 
C. Second-generation language 
D. High-level language

Answer : D. High-level language

#3. Which of the following option is an alternate name for a combination of four bits? / निम्नलिखित में से कौन सा विकल्प चार बिट्स के संयोजन के लिए एक वैकल्पिक नाम है? 

A. Bit 
B. Nibble 
C. Byte 
D. Digit

Answer : B. Nibble 

#4. Charles Babbage is also known as? / चार्ल्स बैबेज को भी कहा जाता है? 

A. Father of computer / कंप्यूटर का जनक 
B. Father of transistors / ट्रांजिस्टर के जनक 
C. Father of world wide web / वर्ल्ड वाइड वेब के जनक 
D. Father of internet / इंटरनेट का जनक

Answer : A. Father of computer / कंप्यूटर का जनक 

#5. The Java is a programming language? / जावा एक प्रोग्रामिंग भाषा है? 

A. First-generation 
B. Second-generation 
C. High-level 
D. Low-level

Answer : C. High-level 

#6. A set of system program that controls and coordinates the operations of a computer system is called? / कंप्यूटर प्रोग्राम के संचालन को नियंत्रित और समन्वय करने वाला सिस्टम प्रोग्राम का एक सेट कहा जाता है? 

A. Utility software 
B. Operating system 
C. Firmware 
D. Freeware

Answer : B. Operating system 

#7. Which of the following is made up of the RAM and ROM? / निम्नलिखित में से कौन RAM और ROM से बना है? 

A. Control Unit (CU) 
B. Registers 
C. Main Memory Unit (MMU) 
D. Arithmetic and Logic Unit (ALU)

Answer : C. Main Memory Unit (MMU) 

#8. Which of the following is smallest in size? / निम्नलिखित में से कौन आकार में सबसे छोटा है? 

A. Palmtop 
B. Notebook 
C. Desktop 
D. Laptop

Answer : A. Palmtop 

#9. The output displayed by the computer moniter is called? / कंप्यूटर मॉनीटर द्वारा प्रदर्शित आउटपुट को कहा जाता है? 

A. Soft copy 
B. Hard copy 
C. Colour copy 
D. Dry copy

Answer : A. Soft copy 

#10. Which of the following is an example of the fifth-generation programing language? / निम्नलिखित में से कौन पांचवीं पीढ़ी की प्रोग्रामिंग भाषा का एक उदाहरण है? 

A. COBOL 
B. FORTRAN 
C. JAVA 
D. PROLOG

Answer : D. PROLOG

#11. Which of the following is an internet memory? / निम्नलिखित में से कौन एक इंटरनेट मेमोरी है? 

A. CD 
B. Hard Disk 
C. Pen Drive 
D. RAM

Answer : D. RAM

#12. Data stored in RAM gets ....... when the computer power is turned off? / रैम में संग्रहित डेटा ....... जब कंप्यूटर की शक्ति बंद हो जाती है? 

A. Inverted 
B. Erased 
C. Doubled 
D. Stored

Answer : B. Erased 

#13. Which of the following satements is false? / निम्न कथनों में से कौनसे गलत हैं ? 

A. Control unit directs the oprations of the processor. 
B. CPU has its own srorage unit called registers. 
C. RAM integrated parts of the CPU chip. 
D. EPROM is a read and write memory.

Answer : C. RAM integrated parts of the CPU chip. 

#14. The removal of error from a program is called? / किसी प्रोग्राम से त्रुटि को हटाने को कहा जाता है? 

A. Trobleshooting 
B. Error Handing 
C. Debugging 
D. Patching

Answer : C. Debugging 

#15. Which of these is not an object Oriented language? / इनमें से कौन सी ओब्ब्जेक्ट ओरिएंटेड भाषा नहीं है? 

A. C 
B. Ruby 
C. VB.Net 
D. C++

Answer : A. C 

#16. Cache memory is used to transfer the data between? / कैश मेमोरी का उपयोग डेटा को किस के बीच में स्थानांतरित करने के लिए किया जाता है? 

A. Processor and input device 
B. Main memory and secondary 
C. Processor and output device 
D. Main memory and processor

Answer : A. Processor and input device 

#17. Which of the follwing is not a type of magnetic storage system? / फोलिंग में से कौन एक चुंबकीय भंडारण प्रणाली का एक प्रकार नहीं है? 

A. Floppy Disk 
B. Compact Disk 
C. Hard Disk 
D. Magnetic Tape

Answer : B. Compact Disk 

#18. Which of the following is responsible for deciding the priority in which a process is allocated the CPU time? / निम्नलिखित में से कौन सी उस प्राथमिकता को तय करने के लिए जिम्मेदार है जिसमें एक प्रक्रिया को सीपीयू समय आवंटित किया जाता है? 

A. Scheduler 
B. Semaphore 
C. Operating system manager 
D. Programme counter

Answer : A. Scheduler 

#19. The small pictorial representation of software on the screen is called? / स्क्रीन पर सॉफ्टवेयर के छोटे सचित्र प्रतिनिधित्व को कहा जाता है? 

A. Tool 
B. Map 
C. Logos 
D. Icons

Answer : D. Icons

#20. Which among the following is not a colour specification format? / निम्नलिखित में से कौन सा एक रंग विनिर्देशन प्रारूप नहीं है? 

A. CMYK 
B. HSB 
C. RGB 
D. GIF

Answer : D. GIF

#21. Which of the following can be used as a primary memory? / निम्नलिखित में से किसका उपयोग प्राथमिक मेमोरी के रूप में किया जा सकता है? 

A. Cartridge tape 
B. Hard disk 
C. Optical disk 
D. None of these

Answer : D. None of these

#22. Virtual memory is? / वर्चुअल मेमोरी क्या है? 

A. Part of main memory only used for swapping 
B. A technique to allow a program, of size than of the main memory to run 
C. Part of secondary storage used in program execution 
D. None of these

Answer : A. Part of main memory only used for swapping 

#23. Which is the part of the computer system that one can physically touch? / कंप्यूटर प्रणाली का वह कौन सा भाग है जिसे कोई शारीरिक रूप से स्पर्श कर सकता है? 

A. Data 
B. Operating System 
C. Hardware 
D. Software

Answer : C. Hardware 

#24. Reusable optical storage will typically have the acronym........? / पुन: प्रयोज्य ऑप्टिकल भंडारण आमतौर पर परिचित होगा ........? 

A. CD 
B. DVD 
C. ROM 
D. RW

Answer : D. RW

#25. The binary number system has a base? / बाइनरी नंबर सिस्टम मे क्या आधार है? 

A. 2 
B. 4 
C. 8 
D. 16

Answer : A. 2 

Keyword : introduction of computer,computer basics,introduction of computer in hindi,computer introduction,computer,introduction to computers,introduction to computer,introduction to computers notes,introduction to computer programming,introduction to computers lecture,introduction to computers quizlet,introduction to computers answers,introduction to computers lessons,computer fundamentals,introduction to computers for beginners,computer mcq,computer mcq for competitive exams,computer mcq in hindi,computer mcq questions,top 100 mcq questions of computer,computer,computer gk,fundamental of computer mcq,computer mcq question in english,important computer mcq,computer fundamental mcq,computer introduction,top 70+ introduction to computer mcq questions and answers,fundamental of computer,computer mcq question,introduction to computer mcq,introduction of computer,computer quiz,computer quiz questions,computer quiz for competitive exams,computer quiz competition,computer quiz for class 4,computer quiz for class 3,introduction to computer,computer gk,computer quiz bee,computer quiz for kids,introduction to computer hardware quiz,computer quiz for class 2,computer quiz in english,computer quiz for class 5,quiz on introduction to computer hardware,computer science,generations of computer quiz,quiz questions of computer
Tags: