Introduction of Computer Questions Set -2 - Ten GK Facts


A computer is a programmable electronic machine used to store, retrieve, and process data. They are used to type documents, send e-mail, play games, browse the Internet, create presentations, event invitations, and listen to music or watch videos.

#1. A collection of 8 bits is called? / 8 बिट्स का एक संग्रह कहा जाता है? 

A. Byte 
B. Word 
C. Record 
D. Nibble

Answer : A. Byte 

#2. Data or instructions used to run a computer is called? / कंप्यूटर चलाने के लिए उपयोग किए जाने वाले डेटा या निर्देशों को कहा जाता है? 

A. Software 
B. Hardware 
C. Peripheral 
D. CPU

Answer : A. Software 

#3. ___ is a system software? / ___ एक सिस्टम सॉफ्टवेयर है? 

A. Operating system / ऑपरेटिंग सिस्टम 
B. Loader / लोडर 
C. Linker / लिंकर 
D. All of the above / ऊपर के सभी

Answer : A. Operating system / ऑपरेटिंग सिस्टम 

#4. Operating system manages? / ऑपरेटिंग सिस्टम का प्रबंधन करता है? 

A. Memory 
B. I/O devices 
C. Processor 
D. All of the above / ऊपर के सभी

Answer : D. All of the above / ऊपर के सभी

#5. ___ is the result produced by a computer? / ___ कंप्यूटर द्वारा निर्मित परिणाम है? 

A. Data 
B. Memory 
C. Output 
D. Input

Answer : C. Output 

#6. What is the full form of UNIVAC? / UNIVAC का पूर्ण रूप क्या है? 

A. Universal Automatic Computers 
B. Unvalued Automatic Computers 
C. Unique Automatic Computers 
D. Universal Array Computers

Answer : A. Universal Automatic Computers 

#7. When a computer prints a report, this output is called? / जब कोई कंप्यूटर किसी रिपोर्ट को प्रिंट करता है, तो यह आउटपुट कहा जाता है? 

A. Hard Copy 
B. Soft Copy 
C. Copy 
D. PDF

Answer : A. Hard Copy 

#8. which of the following is used in RAM? / रैम में निम्नलिखित में से किसका उपयोग किया जाता है? 

A. Conductor 
B. Semi conductor 
C. Vacuum tubes 
D. Transistor

Answer : B. Semi conductor 

#9. USB drive is which type of storage device? / USB ड्राइव किस प्रकार का स्टोरेज डिवाइस है? 

A. Primary 
B. Secondary 
C. Tertiary 
D. Memory

Answer : B. Secondary 

#10. What is the meaning of EEPROM? / EEPROM का अर्थ क्या है? 

A. Electronically Erasable Programmable Read Only Memory 
B. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory 
C. Electronically Erasable Programmable Read Only Memory 
D. None of these / इनमें से कोई नहीं

Answer : B. Electrically Erasable Programmable Read Only Memory 

#11. Which of the following is the largest unit of storage? / निम्नलिखित में से कौन सी भंडारण की सबसे बड़ी इकाई है? 

A. MB 
B. TB 
C. KB 
D. GB

Answer : B. TB 

#12. What is the information? / इनफार्मेशन क्या है? 

A. Data / डेटा 
B. Important and understandable data / महत्वपूर्ण और समझने योग्य डेटा 
C. Alphanumeric data / अल्फ़ान्यूमेरिक डेटा 
D. Program / प्रोग्राम

Answer : B. Important and understandable data / महत्वपूर्ण और समझने योग्य डेटा 

#13. The most important input devices used today is? / आज इस्तेमाल किया जाने वाला सबसे महत्वपूर्ण इनपुट डिवाइस है? 

A. Motherboard 
B. CPU 
C. Keyboard 
D. System Unit

Answer : C. Keyboard

#14. The Cental Processing Unit (CPU) consists of? / सेंट्रल प्रोसेसिंग यूनिट (CPU) में होते हैं? 

A. Control unit, Processing unit, Primary memory 
B. Input, Output and Processing 
C. Control unit and ALU 
D. Control unit, ALU and primary memory

Answer : C. Control unit and ALU 

#15. Which of the following Input/Output device converts sound into electrical energy? / निम्नलिखित में से कौन सा इनपुट / आउटपुट डिवाइस ध्वनि को विद्युत ऊर्जा में परिवर्तित करता है? 

A. Speaker 
B. Microphone 
C. Scanner 
D. OCR

Answer : B. Microphone 

#16. Which of the following categories of computer languages is directly understood by the computers? / कंप्यूटर भाषाओं की निम्नलिखित श्रेणियों में से कौन सी कंप्यूटर द्वारा सीधे समझ में आती है? 

A. Assembly language 
B. High-level language 
C. Machine language 
D. Visual language

Answer : C. Machine language

#17. Which of the following hardware units performs mathematical operations over data? / निम्नलिखित में से कौन सी हार्डवेयर इकाई डेटा पर गणितीय कार्य करती है? 

A. ALU 
B. CU 
C. Register 
D. RAM

Answer : A. ALU 

#18. Which of the following devices is used in applications such as computer Aided Design (CAD)? / कंप्यूटर एडेड डिज़ाइन (CAD) जैसे अनुप्रयोगों में निम्न में से किस उपकरण का उपयोग किया जाता है? 

A. Plotters 
B. Printers 
C. Scanners 
D. Pantographs

Answer : A. Plotters 

#19. Which of the following is considered as India's first super computer built by C-DAC? / निम्नलिखित में से किसे C-DAC द्वारा निर्मित भारत का पहला सुपर कंप्यूटर माना जाता है? 

A. PARAM Yuva 
B. PARAM Padma 
C. PARAM 8000 
D. PARAM Ishan

Answer : C. PARAM 8000 

#20. With respect to programming languages the full form of FORTRAN is? / प्रोग्रामिंग भाषाओं के संबंध में FORTRAN का पूर्ण रूप क्या है? 

A. Forward Translation 
B. Formal Translation 
C. Formula Translation 
D. Formula Transistor

Answer : C. Formula Translation 

#21. With respect to electronic devices PDA stands for? / इलेक्ट्रॉनिक उपकरणों के संबंध में पीडीए का मतलब है? 

A. Public Digital Assistant 
B. Personal Digital Assistant 
C. Personal Dynamic Assistant 
D. Public Dynamic Assistant

Answer : B. Personal Digital Assistant 

#22. Which is the following is equivalent to 2 Gigabytes? / निम्नलिखित में से कौन सा 2 गीगाबाइट के बराबर है? 

A. 1024 Megabytes 
B. 20480 Kilobytes 
C. 204800 Kilobytes 
D. 2048 Megabytes

Answer : D. 2048 Megabytes

#23. COBOL is example? / COBOL उदाहरण है? 

A. High-level language 
B. Assembly language 
C. Second generation language 
D. Low-level language

Answer : A. High-level language

#24. The quality of a printer depends on how many_______ are used to print the image? / एक प्रिंटर की गुणवत्ता इस बात पर निर्भर करती है कि छवि को प्रिंट करने के लिए कितने _______ का उपयोग किया जाता है? 

A. Pixel 
B. DPI 
C. Paper 
D. Colour

Answer : B. DPI 

#25. Full form of ULSI? 

A. Utility language signal integration 
B. Ultra large scale integration 
C. Unique lock sensor system 
D. Unique large scale integration

Answer : B. Ultra large scale integration 

Keyword : introduction of computer,computer basics,introduction of computer in hindi,computer introduction,computer,introduction to computers,introduction to computer,introduction to computers notes,introduction to computer programming,introduction to computers lecture,introduction to computers quizlet,introduction to computers answers,introduction to computers lessons,computer fundamentals,introduction to computers for beginners,computer mcq,computer mcq for competitive exams,computer mcq in hindi,computer mcq questions,top 100 mcq questions of computer,computer,computer gk,fundamental of computer mcq,computer mcq question in english,important computer mcq,computer fundamental mcq,computer introduction,top 70+ introduction to computer mcq questions and answers,fundamental of computer,computer mcq question,introduction to computer mcq,introduction of computer,computer quiz,computer quiz questions,computer quiz for competitive exams,computer quiz competition,computer quiz for class 4,computer quiz for class 3,introduction to computer,computer gk,computer quiz bee,computer quiz for kids,introduction to computer hardware quiz,computer quiz for class 2,computer quiz in english,computer quiz for class 5,quiz on introduction to computer hardware,computer science,generations of computer quiz,quiz questions of computer
Tags: